Alun

Alunul turcesc sau Funducul (genul Corylus, specia Avellana) face parte din același gen și aceiași specie cu alunul obișnuit. Funducul este un arbust relativ pitic, cu inaltimea de circa 3-5 m, cultivat în regiunea Abhazia din Turcia, la o altitudine care nu depășeste 750-800 m.
Alunul se plantează de regulă după schema 5x4m, fiind asociat cu 1-2 polenizatori. Se plantează in terenuri cu textură ușoară. Epoca optimă de plantare este toamna, înainte de inghețuri. Alunele sunt culese atunci când coaja acestor fructe capată o colorație caracteristică și învelișul lor (caliciul) devine brun. În timpul recoltării, alunele se culeg cu învelișul verde și se așează în grămezi pe platforme curate din beton, expuse la soare, unde se produce mai întâi o încingere și apoi o fermentare a acestor fructe. Pe parcurs, substanțele tanante și produsele lor de descompunere trec din înveliș in coajă și din această cauza miezul capătă gust, iar coaja alunei – culoare. Mai departe, alunele sunt scoase din învelișul lor și uscate la soare până la un conținut în umeditate de 5-6%.

Cea mai mare plantaţie de aluni din Europa se află în judeţul Timiş.

 

Bookmark the permalink.

7 Responses to Alun

 1. Igor says:

  Buna ziua,sunt cointeresat in material saditor de alun….

 2. Constantin GAJIM says:

  Material saditor de alun vom avea in toamna in schimb ma informati unde doriti sa plantati, aveti proiect de plantare, ce suprafata doriti si unde?

 3. Tudor says:

  Buna ziua,sunt cointeresat in material saditor de alun pentru toamna.Ce soiuri mai aveti.

 4. Dragos cazac says:

  Bună ziua sunt cointeresat pentru a planta o suprafață de 2 ha de aluni mar interesa puiet de mai multe soiuri si doresc si o adresă de unde se pot cumpăra vă mulțumesc

 5. Stefan says:

  Buna ziua,

  As dori să procur material saditor de alun.
  Recomandati vă rog de unde sa procur. Am telefonat la careva pepiniere si au zis ca nu au

  Multumesc anticipat

 6. dan says:

  Ma intereseaza infiintarea unei culturi de alun pe1ha. De unde pornesc???

 7. nicolae says:

  salut. as vrea si eu sa aflu, p/u 50 ari de citi de alun puieti as avea nevoie, si care ar ficosturile?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *