Sfatul bunilor specialisti

Faceți-vă o livadă de nuci!

“Afacerea s-a mutat la sat”, îşi spune orăşeanul, privind cu gingăşie renașterea naturii, din viteza mașinii. Cei mai curajoşi au luat viaţa în piept şi s-au întors cu faţa la pămant. Între ei se află: Anatol Timuș, Ion Scorpan, Vitalie Balea, Dumitru Dereli şi alţi pomicultori pasionaţi, care şi-au legat viata de pomul fermecat, frumos şi rotat ce aduce sănătate şi fericire – nucul. Cea mai binevenita soluţie pentru desfacerea afacerii in ţara noastră – Moldova.

E o soluţie foarte bună şi cât se poate de simplă. Oamenii de afacere care au plantat o livadă cu nuci şi-au dat seama că e rentabil, cu creionul pe hârtie. Un calcul simplu şi prevăzător. Acum, pensia medie este în jur de 30 mii lei anual. Soiul obişnuit de nuc, care produce doar 2 tone de nucă în coaja la 1 ha cu 50% conţinutul de miez, este un soi modest ce aduce o cantitate de 1 tonă miez.  Dar la această cantitate minimă la preţul minim de 80 lei/kg, înseamnă un venit de minimum 80 mii de lei. Cum să nu merite? E mai mare şi decât salariul maxim ce constituie 5-6 mii lei lunar. Ai acelaşi profit, ca şi cum ai merge la serviciu 8 ore pe zi, numai că te ocupi de mica ta livadă, în natură, fără să dai socoteală nimănui.

Calculul făcut este doar pentru o livadă de 1 ha. O familie se poate ocupa singură de o livadă de 3-5 ha, îşi poate asigura un profit minim de 15-20 mii euro pe an cu un soi de nuc slab productiv. Un soi productiv ca: Pesceanschii, Recea, Cazacu, Cogâlniceanu, Chişinău şi altele poate duce la dublarea acestor cifre. Plus la profitul financiar producţia nuciferă este un product biologic şi nu are piedici la realizare nici întro ţară din lume. Lemnul, frunzele, coaja verde şi coaja uscată şi rădăcinele totul este cerut pe piaţă.

Cu creionul pe hârtie calculăm dacă am sădi câte 1 pom pe cap de locuitor am avea aproximativ 40 mii ha cu nuc şi aducând minimum 4000 euro/ha am avea un profit de 160 000 000 euro. În ţară avem 800 mii ha de terenuri degradate numai 5% este de ajuns ca să fie plantate cu nuc ceea ce este posibil, numai trebuie putere de voinţă.

Cu ajutorul şi consultaţia Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere începînd cu 2006 sau plantat peste 14 000 ha livezi cu nuc altoit de soiuri autohtone şi franceze.Principalul producţia nuciferă este mereu cerută pe piaţa internaţională ceea ce nu putem spune despre celalte producţii pomicole şi viticole, plus la aceasta livezile de nuc necisită minimum muncă manuală.

Ce trebuie de ştiut inainte de a face o plantaţie de culturi nucifere?

 • Alegerea ternului sub livadă.
 • Proiectarea plantării livezilor.
 • Procurarea materialului săditor altoit productiv.
 • Plantarea şi exploatarea livezii.
 • Subvenţionarea culturilor nucifere.

Cu orice întrebare vă adresaţi pentru a primi o consultaţie profesionala la telefoanele afişate pe saitul nostru şi pe poşta electronică. Consultaţiile vin de la specialişti independenţi şi competenţi in creșterea culturilor nucifere.


Folosirea terenului dintre pomi – anul doi.


Înierbirea livezii – anul 7.


Anul 5 dupa plantare – folosirea intervalului dintre pomi, Komrat.


Intervalul dintre nuci este plantat cu migdal, Cimişliea.

Pozele iulie 2014.

Posted in Pepiniere din RM | 9 Comments

9 Responses to Sfatul bunilor specialisti

 1. GRIGORAS VIOLETA says:

  Buna ziua,

  Ne dorim sa infiintam o livada de nuci in afara orasului Galati.

  Exista posibilitatea sa discutam cu un specialist in acest domeniu pentru a ne edifica in legatura cu acest tip de cultura?

  Terenul este proprietatea noastra si ne dorim sa plantam livada in cel mai scurt timp posibil.

  Asteptam cu interes sa ne contactati sau sa n transmiteti un numar de contact pentru a putea discuta cu un specialist.

  Va multumesc.

  Cu respect,
  Violeta Grigoras
  0741909090

 2. ugron gavril says:

  Tot respectul ,intentionam sa facem o plantatie de nuci pe 2 ha.Ce parere aveti daca am realiza cu schema 7 x 7 si printre randuri 6 randuri de puiet de brazi . Ce soiuri de nuci ar fi indicate ,sau ce scheme ar fi mai avantajoase, cu precizarea ca peste 6 – 7 ani cand a intrat deja nucul pe productie vor fi brazii taiati.
  cu stima

 3. grigory says:

  salutare!care ar fi cea mai optima schema de plantare pentru o livada de nuci.va multumesc!

 4. Oleg Bors says:

  Exista mai multi specialisti.Ei se afla in Republica Moldova.Trebuie sa contactati pe cineva din ei si sa va programati la unul din seminarele pe care le conduc…

 5. ion says:

  buna ziua,am o intrebare,la ce preturi sunt puetii?soiurile moldovenesti, incepind cu anul 2 si 3,4 si 5,si de citi puieti este nevoie p un hectar,la ce distanta se planteaza?sunt in zona la cahul,ce parere aveti despre locul plantatiei?

 6. Nichifor George says:

  vreau sa plantez o livada de nuci in judetul tulcea pe circa 2 hectare si vreau sfaturile unui specialist

 7. ciprian pacuraru says:

  Buna ziua, doresc sa infiintez o cultura de nuci pe o suprafață de 7ha langa cluj napoca. Imi Puteti recomanda un specialist care sa ma consilieze?

 8. Pavel says:

  Salut. spunetimi va rog care este pretul puietilor de 1-2 ani si care sunt actele necesare pentru a planta o livada de nuci… ?
  In ce caz statul intoarce 17000 lei de ha plantat?

 9. Dragos says:

  Nu prea se dau raspunsuri aici! Sunteti profesionisti sau doar siteul este de poza?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *