Întrebari Frecvente

Aici puteți găsi răspunsul la intrebări frecvente sau să ne adresați orice intrebare.

Unde procurăm material săditor? care este prețul puieților de nuc?

 

 

Bookmark the permalink.

68 Responses to Întrebari Frecvente

 1. Baciu Sorin says:

  As vrea sa mi spuneti mai multe date referitoare la soiurile de nuc ale domnului Jadan Victor Markiyanovich,eventual de unde as putea procura carti despre soiurile de nuc din Republica Moldova.daca puteti sa mi dati orientativ cantitatea de nuci produsa de un nuc de la anul 5 la anul 20 si soiurile moldovenesti cu fructificare laterala concreta.Eu personal am plantat Pesceanschi si Cazacu cu polenizator Costiujeni si mai vreau sa plantez 1 hectar dar nu stiu exact soiurile cu fructificare laterala

  • Voinesti says:

   Pescianski are fructificare laterala.
   anul 6 – 450 – 600 kg/ha, plantare 10 x 10. la aceasta schema potentialul este de pana la 4 tone. la 10 x 8 sau 8 x 8 se poate spera obtinerea a 5 tone, daca se iriga cel putin la necesitate si se fertilizeaza.

 2. Baciu Sorin says:

  Am un teren pe 210 m lungime si 35,5 latime.Vreau sa pun anul asta pescianschi :3 rinduri la 8 pe rind si 9 intre rinduri,si un rind cu polenizatori din 50 in 50 metri (pozitionat pe vintul dominant de nord)respectiv 4 copaci Costiujeni si 4 copaci Chisinau.E bine asa sau imi propuneti alta varianta?(Polenizatorii vor fi plantati la distanta de 12 metri pe rind si 11,5 intre rinduri.)La noi nu exista proiectanti de livezi si atunci trebuie sa decidem si sa formam livada invatind de la dumneavoastra care nu ati distrus pepinierele si cercetarea in domeniu,ci ati facut progrese fantastice in ultimii ani .Va multumesc pt raspunsul anterior

  • Constantin GAJIM says:

   De la bun inceput va pot spune ca polenizatori la Pesceanschii sunt Recea, De Briceni si Costiujeni si nu va recomand de plantat mai des de 10 x 10 m. Polenizatori se amplaseaza 2-7% la soiul de baza din partea dominanta a vinturilor la momentul infloririi nucului. Cel mai bine sa facem o consultatie la locul plantarii daca nu aveti proiect de plantare. Cu tot respectul Uniunea Asociatiilor de Culturi Nucifere din R. MOLDOVA.

   • Pentru Pescianski nu este rezonabil sa se planteze pe scheme mai extensive decat 8 x 8.
    Soiul este de vigoare de crestere medie si la scheme de 10 x 10 spatiul dintre pomi nu se acopera decat foarte tarziu (mai mult de 25 de ani) si intrarea sa pe rod este timpurie – anul 4 – 5. La o plantare 8 x 7, in anul 10 se pot obtine recolte de pana la 2 t/ha si catre anul 16 – 18 – pana la 4 t/ha, in timp ce la 10 x 10 maximumul nu va depasi niciodata 2,5 t/ha, indiferent de varsta.

 3. Sergiu says:

  As vrea sa intreb daca se poate de altoit migdal soiul pervenet lu Hramov victoria pe corcodus si ce reyultate de

  • admin_nucifere says:

   În general se remarcă o buna afinitate intre migdal și portaltoi de corcoduș, adică se vor prinde bine. Corcodusul este indicat ca portaltoi pentru migdalul cultivat pe soluri argiloase, calcaroase, grele si umede. Ar putea să varieze puțin perioada de coacere a fructelor. Formeaza pomi de talie mare. Durata vietii pomului de regula scade. Încercați.

  • Constantin GAJIM says:

   Nu se poate de altoit. Cel mai bine este portaltoiul de migdal amar sau migdal nana.

 4. adrian says:

  buna seara am si eu o intrebare la dvs daca se poate,am 3 ha si as vrea sa pun soiul cogalniceanu, uitinduma la toate soiurile parca acesta pare mai bun ,dvs cum credeti as vrea doar sami dati un sfat .multumesc anticipat

 5. Baciu Sorin says:

  Pe mai multe saituri am vazut ca soiul Cazacu are perioada de vegetatie de 130 de zile.Daca e asa ,o perioada inceputa pe 20 aprilie ar trebui sa se termine la sfirsitul lui August.Cit si din ce moment a fost calculate cele 130 de zile si daca e adevarat? Alta intrebare ar fi la plantare puietii din cimpul 1 se reteaza la 60 de cm pt a se corela cu radacina,puietii din cimpul 2 la cit se reteaza pt ca ei sint si de peste 2 metrii.Eu am si de cipul 1 si de cimpul 2 si am abservat ca cei mici se dezvolta mai bine.Cei din cimpul 2 eu i am taiat la 1,50 m si nu stiu daca am procedat bine.Va multumesc anticipat pt raspunsuri

  • Constantin GAJIM says:

   Perioada de vegetatie se socoate de la inflorire si pina la maturizarea biologica a fructelor. Ceva ati incurcat cimpurile: cimpul 1 este cresterea portaltoiului din seminte si nu se reteaza la nici o inaltime; 2 este plantarea dupa altoire. Se reteaza la 1,5 – 2,0 m dupa plantare.

 6. Iulian says:

  1. Este necesara inregistrarea unei persoane juridice pentru plantatiile de nuci?
  2. Ce organ elibereaza autorizatia privind infiintarea plantatiilor noi?
  3. Ce impozite se achita in legatura cu activitatea de crestere/realizare a nucilor?
  Multumesc anticipat.

  • Constantin GAJIM says:

   1.Pentru a primi subventii este necesar o forma juridca.
   2.Certificat elibereaza MAIA.
   3.Primii 5 ani sunteti scutit de impozitul funiciar.

 7. Irina says:

  In RM sint puieti de pecan?

 8. Irina says:

  Multumesc! Pot sa va contactez deci la toamna?

 9. laura says:

  Buna ziua,

  Am plantat undeva linga Iasi, acum 3 ani, 3 nuci pecan ( sunt ultra northern) si cresc intr-adevar foarte greu. Am pus ingrasamant foliar in primavara si granule de NPK.
  Am observat ca la unul frunzele s-au ingalbenit ( au si peete maronii) si au cazut, si la altul dupa ce varfurile mugurilor cresc un pic, se usuca.
  Aveti cumva sfaturi de ingrijire?
  Multumesc foarte mult

 10. Lia Ambrosi says:

  Buna ziua,am plantati nuci soi Costiujeni si ca polenizatori soi Cazacu,dar toti polenizatorii s-au uscat,ce spolenizator bun am putea planta,sint in centru Republicii?

 11. Andrei says:

  Buna ziua.Din comentariile citite mai sus am vazut ca recomandati shema de plantare a nucilor ,,PESCEANSKI,, 8×8 si 8×7 . Aceasta sar primi in jur de 150 de pomi la hectar.
  Dar Domnul Nicolae Kiktenko spune ca cel mai potrivit pentru nuc este de a planta 70 pomi la hectar maxim 100 , deoarece nucul elimina fitoncide si partile laterale ale pomului nu vor fi roditoare din cauza eliminarii fitoncidelor de la pomul vecin daca este plantat prea aproape unul de celalalt.
  1.Care ar fi cea mai buna schema de plantare daca doresc sa plantez o suprafata de 20 ha?
  2.Ce soi de nuci imi recomandati in afara de ,,pesceanski,, ?

 12. nelutu says:

  buna ziua. as vrea sa plantez aproximativ 100 de nuci si inclin spre soiurile coogalniceanu si calarasi.
  as vrea sa stiu daca imi recomandati alte soiuri,
  daca se poate sa plantez intercalat intre alti 150 de puieti care au 2 ani din soiul fernor aflati in schema de 8×8,
  vor creste mai mari acestia molodovenesti?

  multumesc!

 13. sergiu says:

  Care tip de nuc este cel mai potrivit pentru deal? pamintul pare a fi destul de uscacios , si in acest caz este oare nevoie de irigatie ? si cit timp va trebui sa am grija sai irig?

 14. Sebastian Nicolae says:

  Buna ziua
  de unde pot afla pretul puietilor din soiul Cazacu, care sunt modalitatile de achizitionare /livrare
  va multumesc!

 15. Ion says:

  Buna ziua. As vrea, va rog mult, un raspuns la intrebarea: E favorabil de plantat o livada de nuci pe un teren ,,podis,, cu altitudine mai ridicata si in care componenta pamintului este nisipo-lutos? Multumesc anticipat…

 16. Moga Robert says:

  Buna , cat este subventia pe 1 ha de pamant plantat cu nuc?
  va multumesc!

 17. Nicolai says:

  Bună seara.. Puteți vă rog să-mi spuneți la un hectar de teren cîti puieți ar trebui și care ar fi prețul. Vreau puieți de soiul Cogălniceanu..mulțumesc anticipat

 18. Diana Cristina Runcan says:

  Bună ziua!
  M-am hotărât să încep o plantație de nuc, la început cu doar un hectar și jumătate și am o foarte mare dilema:ce schema pot să urmez pentru nucul altoit ținând în vedere că trebuie polenizare, ce soiuri de nuc și dacă încă e posibil plantarea lor în primăvara anului 2015.
  Mulțumesc anticipat!

 19. spelciu venis says:

  Eu doresc să plantez nuci pe schemă 10×7 cineva mea spus că trebuie de plantat 10×14 şi eu mă gândesc să plantez pe schema 10×7 şi peste 20 ani voi lăsa 10×14 ce îmi propuneți să procedez aşa sau nu ajutați Vă rog

 20. spelciu venis says:

  Mulțumesc de răspuns la întrebare de mai sus . Mai am o întrebare dacă se pote, mranita de oaie de vreo 12 ani poate fi folosi la plantare nucilor şi în ce mod ?

  • Constantin GAJIM says:

   Da se poate de pus pe fundul groapei in volum de 7-10 kg/groapa ca peste el sa se administreze sol la un strat de 5 cm.

 21. spelciu veniamin says:

  Spuneți Vă rog care sunt soiurile cu fructificare terminală

 22. spelciu veniamin says:

  Se va putea procura în toamnă puteți de nuci PESCEANSKI în jur de 60 pomi şi chiar pentru un aşa număr trebu de făcut comanda şi dacă da cum se face

  • Constantin GAJIM says:

   E mai usor de spus care sunt soiurile cu fructificare laterala decat terminala:
   laterala – Fernor (Fr), Lara (Fr), Chandler (SUA)
   si Pesceanschi, Lateral moldovenesc, Lateral lui Trifan, partial Cogilniceanu (R.Moldova); restul ce sunt in registru de stat al RM sunt cu fructificare terminala.

 23. Alexei says:

  Cu cit se subventioneaza plantarea unui hectar de nuc?

  • spelciu veniamin says:

   Pentru un hectar de nuci, subvenția de stat în Republica Moldova este de 17000lei la momentul de fata, dacă ăsta ați avut în vedere.

 24. Radu says:

  Am un teren de circa 2 hectare si as dori sa înființez o livada de nuci. As dori niște INFO.si cu cine asa putea lua legătura pt.a m-a sfătui .terenul este in județul Cluj.

 25. SOPU IOAN says:

  Buna ziua! O cantitate mai mica de puieti de nuc, puteti trimite in Romania, in toamna lui 2015 ?

 26. ady says:

  mai multe detalii despre distribuitorii de puiet de nuc din romania aveti si aici – suslacodru

 27. Raluca says:

  as dori sa comand 10 puieti cogalniceanu …. as dori sa stiu pretul

 28. vitalie says:

  buna,,,kiti pueti merg la 1.7h,prima categorie la nordul tarii…si de unde ii putem procura ca sai sadim anul asta.?

 29. Pavel says:

  Spuneti-mi va rog care este distanta minima da plantare a nucului fate de linia de hotar?

 30. Margareta says:

  Spuneti-mi va rog, adresa de unde se poate de procurat puieti de nuci moldovenesti,si la ce pret.

 31. Andrei says:

  Buna ziua. Unde as putea vinde nuca in coaja si miezul de nuca en-gros la cel mai bun pret? Multumesc

 32. Andrei Sticea says:

  Buna ziua.Unde as putea vinde nuca in coaja si miez de nuca en-gros la cel mai bun pret? Multumesc

 33. Bozianu Vasile says:

  Pe o suprafata de 4000 mp cati pomi as putea pune ? cat de desi posibil . Este profitabila o astfel de cultura peste ceva timp ? va multumesc

 34. Constantin says:

  Buna ziua. Spuneti-mi va rog, unde as putea sa-mi vind productia de miez de nuca cu un pret mai avantajos decit la piata?

 35. Andrei says:

  buna seara. ati mentionata ca 100 puieti se sadesc pe suprafata de 1 ha. dupa socotelele melea la distanta de 10 metri intre pomi si la fel 10 de la hotare pe suprafata 100 m patrati imi iesa 81 pomi. de ce la voi in calcul 100/ha dar la mine 81/100m patrati? multumim anticipat!

 36. Andrei says:

  imi cer scuze. in calcul mam gresit. Ce sort ar fi rezonabil de sadit la Nord, rnul Donduseni, s. Taul?

 37. Ludmila says:

  Bunà ,in toamnà 2016 vreau sà sàdesc un ha de nuci Cazacu ,spunetimi và rog unde sà mà adresez ca sà fac comandà din timp ,r-nul Stràseni.multumesc

 38. Simion samson says:

  Va rog frumos sa ma sfătuiți și pe mine cei ce cunoașteți cu privire soiurile bune de nuci. Ce denumire de puiet de nuci să-mi cumpăr care le place pe zona de deal pământ galben de culoare zona Maramureș și de unde mi-ați recomanda puiuții sai cumpăr. Mulțumesc

 39. Ciobanu Vitalie says:

  Buna ziua!
  Am un hectar de pamint in r-nul Ialoveni
  in apropierea s.Danceni.Terenul este pe o
  panta.Planific sa efectuez plantarea in toamna
  lui 2016.Ce soi imi propuneti si de unde as
  putea sa-l procur?
  Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *