Necesitatea folosirii la plantare a nucilor altoiţi.

Ca şi majoritatea plantelor pomicole, nucul este plantă heterozigotă. Înmulțit prin semințe, cum s-a procedat secole de-a rândul şi cum se mai procedează încă, nu transmite la urmași caracterele şi însuşirile plantei mamă. Dintr-o nucă bună poate rezulta un pom cu nuci de calitate inferioară şi invers.

Pe lîngă aceasta nucul este avizat la polenizare străină, mai ales datorită faptului că, la majoritatea soiurilor şi tipurilor, organele reproductive bărbăteşti (ameții cu polen) și cele femeieşti (ovarele) nu se maturează deodată pe acelaşi pom.

Polenizarea străină sporeşte efectele heterozigotismului, astfel că şansele de a transmite la descendenţi însuşirile bune scad şi mai mult.

În această situaţie, calea cea mai sigură de a avea plantaţii de nuc cu soiuri şi tipuri superioare, rămâne cea a înmulţirii vegetative şi în special altoitul, prin care însuşirile plantei înmulţite rămân neschimbate.

În acest fel există posibilitatea de a avea plantaţii uniforme, cu producţie posibil de standardizat, în cantităţi cât mai mari, cu perspective de a face comerţ, scopul îndeletnicirii de pomicultor profesionist sau chiar amator.

Nucii obţinuţi din sămânţă pot trăi 100-150 de ani şi chiar mai mult, dar intră târziu pe rod, la 10-15 ani. În schimb, cei obţinuţi prin altoire, deşi trăiesc mai puţin, intră pe rod la 4-5 ani, uneori chiar din pepinieră. Nucii obţinuţi se dezvoltă mai puţin, încât se pot planta în număr mai mare pe un hectar, ceea ce contribuie şi la o producţie mai mare încă din primii ani. Un ha de nuci altoiţi, în perioada de plină producţie, adică la 15-20 de ani, când cei nealtoiţi abia intră pe rod, poate produce până la 5000-6000 kg fructe, chiar mai mult.

Important este şi faptul că nucii altoiţi dau fructe de calitate mai bună, cu valoare comercială şi alimentară mai mare, în timp ce de la nucii proveniţi prin seminţe se pot alege maximum 20% fructe de calitate.

Din aceste motive organizarea noilor plantații de nuc, indiferent de mărimea lor trebuie să se facă şi la noi numai cu pomi altoiţi, cum se practică în California, Franţa, Italia şi alte state.

Bookmark the permalink.

One Response to Necesitatea folosirii la plantare a nucilor altoiţi.

  1. Tudor says:

    unde pot procura pueti, adresa, preturile in moldova. multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *