Фундук

Daca iti plac alunele proaspete, direct din copac, precum si aspectul salbatic si bogat al unui arbore ca alunul, dar ai si un petec de pamant disponibil, nu e nimic mai simplu decat sa-ti imbogatesti gradina cu un alun.

Alunul nu este un arbore pretentios, de aceea il intalnim sub forma de tufa sau arbore, in foarte multe zone ale tarii noastre, dar mai ales in spatii deschise si luminoase. Acest aspect trebuie respectat si atunci cand vrei sa aduci un alun in gradina ta.
Alunul nu are nevoie de un sol fertil sau de o ingrijire pretentioasa, insa iti da in schimb fructe bogate in uleiuri, proteine, claciu, fier, vitamine, fosfor, potasiu si alte saruri minerale.

Alunul rezista foarte bine la temperaturi scazute, de pana la -30 de grade, de aceea zonele de munte de la noi din tara sunt bogate in aluni. Unii aluni ajung si pana la varsta de 80 – 100 de ani.
Cele mai cunoscute soiuri de aluni

1. Alunul de padure are denumirea stiintifica de Corylluc avellana si se caracterizeaza prin tufe mari de 2-6 m care se gasesc mai ales in paduri.

2. Alunul turcesc poarta denumirea stiintifica de Coryllus colurna. Creste sub forma de arbore inalt care ajunge pana la 20 m si produce fructe grupate in mai multe bucati.

3. Alunele tubuloase apar sub denumirea de Coryllus maxima si produc fructe usor alungite.

Cea mai mare plantaţie de aluni din Europa se află în judeţul Timiş.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *