Soi de nuci Briceni

Autorul: Jadan Victor Markiyanovich.

Copac de dimensiuni medii, coroana cu desime medie. Unghi de divergență de a ramurilor aproape de unghi drept. Scoarța tulpinii si ramurilor scheletice slab brazdata de crapaturi mici. Ramuri de dimensiuni medii, maro.

Soi autohton, omologat în anul 2006. Intră pe rod la al 4-6-lea an după plantare. Soi protogin. Florile feminine sub forma de ulcior, culoare roz, înfloresc între 27 aprilie-5 mai. Fructul de mărime mijlocie, formă ovoidală, fără coaste, vârful este ascuţit, desprindere bună. Greutatea medie a unui fruct este de 12,1 – 14,8g, culoarea nisipo-gălbuie, miezul crem constituie 56% din greutatea nucii. Roada constituie 3,2 – 3,5 t/ha. Soiul este parțial autofertil, cei mai buni polenizatori Pescianschi, Recea, Chişinău, Schinoasa.

Timpul recoltarii a 2-a decadă a lunii septembrie. Soi rezistent la secetă, căldură ger, la -30C nu au fost observată daune. Periodicitatea de fructificare nu este exprimată. Rezistenta la marsonioz mai mare ca medie .

Soi de nuci Briceni este folosit pentru productivitatea mare, longivitatea pomilor, ca polinizator în livezile fermierilor ce se ocupă de producerea fructelor pentru uzul intern şi export. Se exprimă în corespunderea deplină a calităţilor fructelor şi miezului cu standardele europene.

Vezi și informații genereale despre soiuri de nuc

Bookmark the permalink.

One Response to Soi de nuci Briceni

  1. Vitalii says:

    Salut. Ma intereseaza daca se poate de procurat puieti de nuci de soi Briceni, kit costa bucata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *