Soi de nuci Cogâlniceanu

Autor: I. Țurcanu. Soi autohton, omologat din anul 2005. Este considerat unul din cei mai valoroşi pentru R. Moldova.

Pom de  vigoare mijlocie cu coroana sferică de desime moderată. Intrarea pe rod: anii 4-5 după plantare. Productivitate înaltă, 3,0 – 3,8 t/ha. Înflorire protogină, florile masculine 13 -18 mai, femenine 10-15 mai. Parţial formează flori femenine din mugurii subterminali. Rezistent la ger şi secetă. Polenizator Schinoschi.

Fructul de mărime supramijlocie, masa 10,8 – 12, 5 g. de formă cilindrică. Recoltarea la sfîrşitul lunii august începutul lunii septembrie. Coaja subţire, lucioasă de culoare galbenă-pai, comparativ netedă. Miezul alb, acoperit cu tegument galben-pai, mare, umple complet cavitatea fructului, se extrage uşor, întreg şi are gust excelent, constituie 50-53%.

Soi de nuci Cogâlniceanu este foarte productiv, posedă longevitate sporită a pomilor, calitate foarte bună a fructelor şi miezului  În livezile fermierilor ce se ocupă cu producerea fructelor pentru uzul intern şi export.   Se exprimă în corespunderea deplină a calităţilor fructelor şi miezului cu standardele europene.

Vezi și informații genereale despre soiuri de nuc

Bookmark the permalink.

9 Responses to Soi de nuci Cogâlniceanu

 1. admin_nucifere says:

  Din observatii recente s-a constat ca acest soi este mai recomandabil pentru raioanele din sudul tarii. Pentru ca in anii cu multe precipitatii o mare parte din roada se pierde, miezul mucegaieste.

 2. balan gheorghita says:

  Buna ziua, ma intereseaza puieti pentru infiintarea unei livezi 6ha pe fonduri europene . As dori mai multe informatii despre pret ,soiurile de care dispuneti alte informatii utile. va multumesc anticipat.

 3. gheorghe says:

  buna.spuneti va rog pentru zona centru ungheni se rekomanda acest soi?

 4. ion says:

  salut, vrea sa sadesc o livada de nuci de soiul kogalniceanu de 1,5 ha pe fonduri europene in regiunea balti glodeni, si as vrea sa stiu mai multe informatii despre pret si daca zona este favorabila dezvoltarii acestui sort.

 5. Cosmin Presan says:

  buna ziua! doresc sa infiintez o livada de nuci si as avea nevoie de puieti din soiul cogalniceanu! m-ar intersa un pret! va multumesc!

 6. ady says:

  mai multe detalii despre acest soi: Cogalniceanu

 7. Tudorean Procop says:

  Buna.As dori sa sa aflu in ce regiune a R.M. Este favorabila plantarea pomilor de nuci si ce soiuri.

 8. maria says:

  buna ziua ma intereseaza detalii referitoare la proiectarea unei livezi de 2 ha nuci, si de unde am putea cumpara material saditor foarte bun
  multumesc mult

 9. Margareta says:

  Buna ziua.De unde punem sa procuram acest soi de nuc,si daca puteti sa-mi spuneti,in regiunea de nord Glodeni este favorabila dezvoltarea acestui sort.Multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *