Soi de nuci Fălești

Autorul: Jadan Victor Markiyanovich. Soi autohton, omologat în anul 2006.

Pom de mărime medie,  coroana sub forma de sfera. Ramurile cresc aproape de unghi drept de la tulpina. Scoarța trunchiului și ramurile scheletului slab brazdate de crăpături superficiale. Frunze eliptice, mat, netede, de culoare verde-inchis. Flori medii, sub formă de ulcior, culoare roz. Intră pe rod la al 4-6-lea an dupa plantare. Soi protogin. Înflorirea florilor female este îndelungită între 25 aprilie – 13 mai, masculine 10 – 18 mai. Polenizatori: Cazacu, Iargara, Pescianschi, Kogîlniceanu. Rezistent la secetă, călduri si ger, la -30,5C daune nu s-au remarcat.

Fructul este de mărime, mijlocie, formă rotundă, fără coaste, desprindere mijlocie. Coaja subțire, densă, aproape netedă. Greutatea medie a unui fruct este de 9,2 – 11,6 g, culoarea galben deschisă, miezul crem şi constituie 60–62% din greutatea fructului. Rodește mult și fiecare an, constituie 3,5 -4,0 t/ha, cu calitate si aspect exterior foarte bun. Maturarea de recoltare a fructelor este atinsă în decada a  3-a a lunii septembrie. 

Soi de nuci Fălești este folosit pentru productivitatea mare, longivitatea pomilor, ca polinizator în livezile fermierilor ce se ocupă de producerea fructelor pentru uzul intern şi export. Se exprimă în corespunderea deplină a calităţilor fructelor şi miezului cu standardele europene.

Vezi și informații genereale despre soiuri de nuc

Bookmark the permalink.

3 Responses to Soi de nuci Fălești

 1. sasa says:

  am nevou de 50 pomi de nuci

 2. valentina says:

  în solul lutos poate da rod nucul ?
  cit costa un pui de nuc de un an?

 3. Catana Anatolie says:

  Am nevoie de 100 pomi ..la ce pret sunt ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *