Soi de nuci Fernor

Fernor. Varietate obţinută prin încrucişarea Franquette cu Lara®, la INRA (Institutul Naţional pentru Cercetări Agronomice – Franţa, Bordeaux). Pomul este de vigoare medie, ţinută semi-înaltă. Fructificaţia este laterală şi destul de bună  prezentând o productivitate superioară în comparaţie cu Franquette(4-5 tone la hectar la varsta adultă). Având în consideraţie aceşti doi parametri (vigoare medie şi productivitate înaltă) pomii se recomandă  a fi  plantaţi pe  soluri bogate , irigate şi a fi curăţaţi  regulat. Nucii din varietatea Fernor  sunt puţin  sensibili la bacterioză  şi prezintă o imunitate sporită la antracnoză. Înmugurirea este tardivă : în  a 3-a decadă a lunii aprilie, la 2-3 zile după Franquette. Înflorirea are loc în a doua jumatate a lunii mai.

Fructele intră în perioda de maturizare în prima decadă a lunii octombrie. Forma nucilor este uşor alungită, cu o relativă proeminenţă a părţilor laterale.Valvele sunt ovoidale, bine sudate, miezul însă se extrage destul de uşor. Acesta este de calitate foarte bună, de culoare albă extralghin, deosebit de plăcut la gust, reprezentând 44 – 49% din conţinutul fructului.

  Gard viu fructifer. Această nouă tehnică se recomandă varietăţilor cu fructificare  laterală. Densitatea de plantare este de 300– 400  puieţi/ha, crescuţi in axă şi curăţaţi anual. Scopul  acestei tehnici este  obţinerea  unei  productivităţi sporite într-un interval de timp redus.

Bookmark the permalink.

5 Responses to Soi de nuci Fernor

 1. Ce-mi recomandati penru o livada de nuci cu productivitate buna, in zona Pucioasa-Dambovita si care ar fi schema de plantare avand o lungime de cca 220 m pe directia E-V si cca 40 m pe directia N-S. Va rog sa-mi dati un raspuns urgent

  • Ana Maria Gavrila says:

   cel mai bine altoii se planteaza orientati spre nord, ca schema de plantare poti folosi 5×6 (superintensiva). Personal eu m am decis pentru soiul Fernor (1ha) dar cred ca urmatorii 3 ha o sa plantez un soi romanesc.
   cu stima,
   Ana

 2. Dan says:

  Detin 1 hectar de teren si vreau sa fac o plantatie de nuci.Ma intereseaza cati puieti pot sa plantez si care este soiul cel mai productiv.

 3. antonio vazquez says:

  Donde poder comprar moldavas, rumanas para traerlas a España. Pregunto si las puedo comprar online. Saludos.
  În cazul în care pentru a cumpăra moldovenească, română le aducă în Spania. Mă întreb dacă am cumpara on-line. Salutări.

 4. Ana Maria Gavrila says:

  Buna ziua,

  anul acesta tocmai am plantat 300 puieti nuci Fernor si polenizatorii Franquenette pe o suprafata de 1 ha in zona ILFOV (langa Bucuresti).
  As avea va rog 2 intrebari pt Dvs:
  1) este adevarat ca in prentru soiul Fernor in primul an de planatre (adica 2016 toamna in cazul meu ) este interzicera taiera/formarea coroanei? Ceea ce am inteles eu este ca dabea din 2017 primavara as putea sa fac prima taiere in axa.
  2) a doua intrebare este referitoare la ce fel de tratament sa aplic in primul an de plantie?

  Va multumesc si astept cu mare interes raspunsul dvs!
  Ana Maria Gavrila
  0736443301
  amaria_gavrila@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *