Soi de nuci Franquette

Principalul soi cu care s-au înfiinţat majoritatea livezilor, în ultimii 20 de ani, în zonele tradiţionale de cultură din Franţa şi o parte bună (700 ha) în ultimii 5 ani în RM. Datorită  pornirei târzii de dezvoltare vegetativă şi a calităţii miezului, este considerat un soi de o bună calitate. Pom cu o vigoare mijlocie. Forma copacului de la semi-erectă la erectă. Înfloreşte în ultima decadă a lunii aprilie. Îflorire tardivă, dar cu acoperire parţială. Fructificare terminală la extremintăţile ramurilor de la vârsta de un an. Fructe de calitate bună în coajă şi miez. Maturitatea începe în prima decadă a lunii octombrie. Se comercializează în nuci şi miez. Fructul este în mod general rotund cu calibrul mediu de 28 – 32 mm. Grosimea cojii şi sudurii sunt  de la mediu până la normale. Miezul este de calitate bună, în general de culoare galben deschisă şi împle toată cavitatea nucii. Este uşor de extras şi reprezintă  44 – 47 % din greutatea nucii. Calitatea gustativă este de la bună la foarte bună, pusă în evidenţă în deosebi de un gust dulce şi uşor mieros. Producţiile comerciale sunt relativ rapide pentru specia dată. Intră pe rod în anul 6-8 de la plantare.Potenţialul producţiei este în mediu de 2 t nuci uscate/ha. Densitatea pomilor variază în funcţie de sol dar în general este în jur de 100 pomi/ha. Soiurile polenizatoare sunt Meylannaise şi Ronde de Montignac cu amplasarea de 2-5 pomi astfel încât vânturile domunante să asigure polenizarea corespunzătoare a livezii. Formele de coroană – clasic globuloasă sau ax dirijat (piramidă etajată).

Bookmark the permalink.

5 Responses to Soi de nuci Franquette

 1. jurcane ioan says:

  bune – as vrea sa stiu daca se poate mei multe de soiul de nuc seinovo deoarece vreau sa pun 3 ha de nuc si mi laq recomandat cineva ca fiind foarte bun si productiv – multumesc

 2. Anca says:

  Buna ziua. As dori sa aflu care soi de nuc e indicat sa fie cultivat in zone de nord a tarii…zone de munte…care e mai rezistent si care da roduri cat mai repede….va multumesc.

 3. ugron gavril says:

  Tot respectul, dacă sânt informat bine soiul Franquette se plantează şi cu Chandler ptr asigurarea polemizării mai bună ,în raport 1-9 .M-ar înteresa de unde pot procura puieţi,la ce preţi,şi cu ce înălţme şi până la ce etate produc aprox.
  cu stimă ugron

 4. mariana says:

  As dori sa stiu c’è soi de nuc este rentabil pentru plantare la zona de munte racoroasa si geroasa si secetoasa si cu c’è fel de nuci se polenizeaza va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *