Soi de nuci Iargara

Autorul: Jadan Victor Markiyanovich. Soi autohton, omologat în anul 2006.

Pom de mărimi medii. Unghiul de divergența al ramurilor de 60-90 grade. Coroana rară, rotunjită. Scoarța trunchiului și ramurile scheletului slab brazdate de crăpături. Frunze eliptice, mat, netede, de culoare verde-inchis. Flori medii, sub formă de ulcior, parfumate. Soi protogin. Florile feminine înfloresc pe 01 – 15 mai, iar masculine 12 -18 mai. Polenizatori Briceni, Pescianschi. Intră pe rod în anul 4-6 dupa plantare.

Fructul este de mărime mijlocie, formă ovoidală, fără coaste, vârful este ascuţit, duritate mediea a coajei, desprindere bună. Greutatea medie a unui fruct este de 10,1 – 11,8 grame, culoarea maro-deschisă, miezul crem, aromă slabă. Considerat soi de desert, recomandat pentru prelucrare, consum în stare proaspătă și pentru produse de patiserie. Miezul constituie 51-53%. Rodeşte mult si regulat 3,0-3,5 t/ha. Epoca de recoltare a fructelor decada a 3-a a lunii septembrie.

Soi rezistent la secetă, călduri, la temperaturi scăzute daune nu sau remarcat. În ani cu vara ploioasă posibilă atacare nesemnificativă cu marson.  

Soi de nuci Iargara este mai puţin cunoscut şi slab întrodus în plantaţiile industriale. Este folosit pentru productivitatea mare, longivitatea pomilor, ca polinizator în livezile fermierilor ce se ocupă de producerea fructelor pentru uzul intern şi export. Se exprimă în corespunderea deplină a calităţilor fructelor şi miezului cu standardele europene.

Vezi și informații genereale despre soiuri de nuc

Bookmark the permalink.

2 Responses to Soi de nuci Iargara

  1. APADURARITEI CATALIN says:

    SUNT INTERESAT DE OFERTA DUMNEAVOASTRA !!!!

  2. Giovanni Battista Sembiante says:

    Buna. Sant un ingroso.Va rog asi vrea s-a stiu cotazionea .Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *