Soi de nuci Lunguiețe

Autor: Ion Comanici. Soi autohton, omologat din anul 2006.

Pom viguros cu coroana larg piramidală, densă, ramuri de schelet ramificate puternic la periferie. Frunziş bogat, verde-viu, foliole epileptice. Nu este pretenţios faţă de sol, creşte bine pe soluri uşoare, profunde. Este rezistent la gerurile de iarnă. Manifestă rezistenţă la marsonioză, se apreciază ca supramedie.Dezmugurirea are loc în termene mijlocii, în primăveri cu regim termic aproape de media multianuală, pe la mijlocul linii aprilie.Tipul de înflorire este protandru. În primăverele cu regim termic normal, începutul înfloririi florilor feminine are loc la mijlocul primei decade a lunii mai, iar în primăverele târzii – în a doua decadă a lunii mai, pe când în cele devremi – la sfârşitul lunii aprilie, ceea ce corespund exact cu epoca de înflorire a florilor masculine a soiului ,,Codrene”. Decalajul între înfloritul florilor masculine şi cele feminine la soiul ,,Lunguieţe” este de 2-5 zile. Rodeşte abundant şi regulat, tipul de fructificare este terminal-intermediar, din mugurile terminal şi 1-2 muguri nemijlocit mai jos laterali.

Nucile sunt de mărime medie sau supramedie, 11,1 – 12,2 g, de formă alungită, cu vârful pistilar puţin proieminent, suprafaţa destul deuniformă, superficial brăzdată, de amprenta vaselor conducătoare, de culoare cafeniu-gălbuie, foarte frumoase şi atrăgătoare. Coaja subţire, de 1,3 mm, se sparge uşor.Miezul se extrage uşor, întreg sau jumătăţi, constituie mai bine de 50% din greutatea nucii, de culoare cafenie-deschis-gălbuie, conţine 70%substanţe grase.

Soi de nuci Lunguiete este productiv (3,2 – 4,0 t/ha), posedă longivitate sporită a pomilor, calitate foarte bună a fructelor şi miezului. Se propune pentru livezile fermierilor ce se ocupă cu producerea fructelor pentru uzul intern şi export. Producţia corespunde standardelor europene.

Vezi și informații genereale despre soiuri de nuc

Bookmark the permalink.

One Response to Soi de nuci Lunguiețe

 1. mihaela AVRAM says:

  Buna ziua,

  Avem o mica livada familiala (150 arbori fructiferi) pe langa Piatra Neamt, jud.Neamtsi am vrea sa plantam vreo 10 nuci .
  Am selectionat cateva soiuri de nuci dintre cele pe care le propuneti dar as vrea sa ma sfatuiti daca se preteaza pentru zona in care se afla livada precum si in ce fel si
  cand pot sa fac comanda.
  Soiuri selectionate : Kogalniceanu, Costiujeni, Corjenti, Briceni, Lunguiete.

  Multumec pentru raspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *