Soi de nuci Pescianschi

Autorul: Jadan Victor Markiyanovich. Soi autohton, omologat în anul 2005.

Pom de mărime medie,  coroana de forma de sferica, desime medie. Ramurile cresc aproape in unghi drept de la tulpina, amplasate destul de rar. Scoarța trunchiului și ramurile scheletului slab brazdate de crăpături superficiale. Intră pe rod în al 4-lea an după plantare. Soi cu inflorire  protogenă, florile femenine înfloresc pe 05 – 17 mai, masculine  10-16 mai, ce dă posibilitate de a evita înghețurile tîrzii de primăvară.  Soi parțial autofertil, cei mai buni polenizatori: Cazacu, Schinoasa, Cogâlniceanu, Briceni.

Fructul este de mărimi mijlocii, culoare gălbuie-pai, miezul crem se deosebește prin gust exclusiv de placut, de desert. Greutatea medie a unui fruct este de 10,9 – 13,3g, miezul constituie 69,4%. Potrivit pentru prelucrarea automată. Roada medie este de 3,5-4,0 t/ha. Maturitatea de recoltare a fructelor este atinsă în decada a 3-a lunii septembrie.

Soi de nuci Pescianschi este rezistent la secetă, temperaturi înalte și ger, la temperatura de -30 înghețau doar vîrfurile lăstarilor ce nu nematurizați. Periodicitatea fructificării nu se remarcă. Rezistența la marsinioză este mai mare ca medie. Se propune pentru livezile fermierilor ce se ocupă cu producerea fructelor pentru uzul intern şi export. Producţia corespunde standardelor europene.

Vezi și informații genereale despre soiuri de nuc

Bookmark the permalink.

5 Responses to Soi de nuci Pescianschi

 1. Ioan says:

  Buna ziua,
  Imi Spuneti va rog la ce schema de plantare e notat mai sus producția la hectar de 3-4 tone? Ce fel de fructificare are?
  Mersi!

 2. Adi says:

  Ce inseamna:”Periodicitatea fructificării nu se remarcă.”? Nu produce aceeasi cantitate in toti anii?

 3. Adi says:

  Ce puteti spune despre rezistenta acestui soi la antracnoza?

 4. ugron gavril says:

  Tot respectul,mă interesează la ce scheme se plantează, 8 x 8, 8 x 6 ,dacă necesită plantaţia şi alt soi printre ele, de la cine pot să procur ,la ce preţi,si aprox.la ce etate pot aştepta să ajungă .Am înţeles că producţia începe de la 4 -6 ani la puieţi de 60-90 cm
  cu stimă ugron

 5. valentina says:

  buna ma interesaza la ce preti sunt pomii de nuc pesceanschi, cazacu briceni ca din cite am citit aici sunt cei mai potriviti polenizatori. sfatuitima deresc cam vreo 65 de pomi trebuii sa iau toate 3 soiuri ori cum sa fac? si unde va gasim adresa. va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *