Soiuri de nuc

Aici vom prezenta toată gama soiurilor de nuc, atit autohtone cit si din România, Ukraina, Franța, SUA care sint disponibile in cadrul Uniunii Asociatiilor producatorilor de culturi nucifere.

Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova recomanda:

Soiuri de nuc moldovenesc: CAZACU, CODRENE, COGÎLNICEANU, DE BRICENI, DE FĂLEȘTI, IARGARA, CALARAȘSCHI, CHIȘINIOVSCHI, CORJEUȚCHI, COSTIUJENSCHI, LUNGUIEȚE, PESCIANSKI, RECEA, SCHINOSCHI.

Soiuri de nuc din strainatate: ALOSANTIVANI-117, FERNOR, FRANQUETTE, LARA-PIERAL, MELOTOI-10, CHANDLER, CORNE DE PERIGORD, FERJAN, FERNETTE, HARTLEY, MARBOT, MEYLANNAISE, PARISIENE si RONDE DE MONTIGNAC.

O descriere buna a soiurilor autohtone de nuc oferita de pepiniera Voinești
Foto albumul Voinești
Prezentarea soiurilor noi de nuc din Romania
 

Sortimentul de nuc în principalele ţări cultivatoare

Franţa este primul şi cel mai vechi furnizor de nuci dintre ţările din nordul Europei, exportând în fiecare an aproape 15000 tone. Aceasta reprezintă în medie 50% din producţia anuală de nuci şi este asigurată de două regiuni: regiunea Perigord (departamentele Correze, Dordogne şi Lot), precum şi regiunea Grenoble (departamentele Isere şi Drome).
Principalele soiuri cultivate sunt: Grandjean, Corne, Franquette, Marbot, Mayette, Parissienne, Soleze, Lara şi Fernor, ultimele trei fiind creaţii mai noi.
Alte soiuri demne de menţionat din sortimentul francez sunt: Meylannaise, Ronde de Montignanc, Grosvelt etc.

S.U.A. Cele mai mari suprafeţe ocupate cu livezi de nuci se găsesc în California. Cu cele 82000 ha sau 15% din livada californiană, nucul ocupă în prezent al doilea loc printre speciile pomicole din acest stat. Soiurile de nuc cultivate în California sunt: Amigo, Ashley, Chico, Eureka, Gustine, Harthley, Lompoc, Midland, Payne, Pedro, Pionier, Serr, Tehama, Vina, Waterloo.
Un alt stat american cultivator de nuci este Oregon, unde sunt răspândite urmatoarele soiuri: Adams, Adams-10, Chambers-9, Chase C-7, Chase D-9, Chase D-12, Chase H-7, Moyer, Spurgeon şi Wepster W-2. Majoritatea soiurilor din Oregon au ca genitor comun soiul “Manregian” (nucul de Manciuria).

Italia. Cultura nucului este răspândită în regiunile Campania, Piemonte, Sicilia, Veneto şi Calabria. Principalele soiuri de nuc cultivate sunt: Sorrento, Corniola.

Bulgaria. Condiţiile pedoclimatice din Bulgaria sunt favorabile pentru tura nucului în toată ţara. Principalele soiuri de nuc cultivate sunt: Bacikovski, Seinovo, Topolnito, Baciokiro, Troianka, Krimski şi Plovdivski. 0j

Ungaria. La Staţiunea Experimentală de la Fertod a fost obţinut prin selec ţie soiul de nuc Esterhazay (M. Mohacsy, A. Porpaczy, 1956). Din soiul Esterhazay I au provenit următoarele elite, care sunt în studiu-Esterhazay II, E 7900, E 7916, E 7919, E 7901, E 7906, E 7908, E 7904 şi E 7922.

Republica Cehă. Sunt cultivate cinci soiuri de nuc reprezentate prin trei clone şi două soiuri obţinute din hibridări artificiale, la Staţiunea de Ameliorare din Viatice de către K.Jasik.

Anglia. Au fost selecţionate trei soiuri valoroase de nuc (L. Garavel, 1959) care se înmulţesc prin altoire: Northdown, Clawnut şi Secret.

Bookmark the permalink.

16 Responses to Soiuri de nuc

 1. jurcane ioan says:

  as vrea sa stiu mai multe despre nucul seinovo – multumesc

 2. Doresc sa vizitez o plantatie pe rod de nuci frantuzesti, in zona subcarpatica a Romaniei. Unde o gasesc?

 3. iliescu doru says:

  Am linga mine un pom care seamana mai mult cu o salcie de padure, faca fructe ca nucile dar mai mari, coaja verde si puternic miros de iod iar in interior sunt mai multe locasuri (8 ) cu miez ca de nuca.
  Poate cineva sa-mi spuna ce este?
  Multumesc anticipat.
  Pomul este la liziera padurii.

  • marius says:

   este nucul negru sau nucul forestier denumit juglas nigra ( se foloseste pentru lemnul lui nu pt fructe, creste mai repede ca celalalt nuc comun si in general in padure dak nu este cultivat). nucul comun se numeste juglas regia

  • Gogu says:

   Domnule Iliescu, descrierea dumneavoastra este destul de vaga (desi pe mine ma duce gandul tot la nucul negru). Daca se poate, puteti posta o fotografie undeva?
   Oricum eu sunt interesat sa am acest pom in gradina si v-as ruga, daca se poate, sa imi trimiteti si mie cateva astfel de nuci.
   Va multumesc.

 4. iliescu doru says:

  Revin la comentariul anterior
  Coaja este tot ca cea de nuca, partea verde despre care am scis mai sus este invelisul ca la orice nuca, numai ca este mai groasa si mai puternic mirositoare (iod)

 5. Sebastian Nicolae says:

  ma intrereseaza cat costa 30 de puieti din soiul Cazacu, si modalitatea de achizitionare !

 6. Cristian says:

  In Spania am gasit intr-un magazin un soi de nuca mai ciudat. Seamana cu o ghinda uriasa, fara caciula. Exact ca o ghinda, lunga. Gustul este ca a oricarei nuci, coaja f subtire. Stiti cumva cum se numeste ?

 7. Irina says:

  Buna seara,
  Imi puteți spune pe 30 de arii cati puieți nuc fernor as putea sa plantez? Pot sa cumpar puieți de la dumneavoastră?

 8. victor says:

  puteti sa-mi dati un sfat care soiuri sunt cele mai intrebate si mai roditoare ….. vreau sa pon 10 ha
  Multumesc

 9. viorel says:

  pot sa aflu cit costa pomul de nuc cazacu

 10. ion says:

  as vrea sa stiu mai multe despre soiul de nuci Lara Peiral termenii si conditie de cultivare… Ma pote ajuta cineva?

 11. FANEL says:

  SALUTARE!
  VA ROG FRUMOS DACA SUNTETI BUN, AS VREA SI EU UN NUC DIN CEL MAI BUN SOI DE NUCI PE CARE II AVETI DUMNEAVOASTRA VREAU SA IL PLANTEZ IN GRADINA SA AM SI EU NUCI PENTRU COPII.EU SUNT DIN BAICOI PH.VA MULTUMESC PENTRU CA EXISTATI SI VA ASTEPT SA MA CONTACTATI.CU DEOSEBIT RESPECT;FANEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *